Dobrodošli na moj blog blogger razni news iz svijeta sporta i ostali tema Ostavi komentar ili kritiku do vas je !!

Pretraga:

Dobrodošli!

26.02.2008.

Život i djelo Janeza Drnovšeka

Nakon teške bolesti u noći s petka na subotu umro je bivši slovenski predsjednik Janez Drnovšek, a o njegovoj smrti javio je Ured bivšeg predsjednika. Rođen je u Celju 17. svibnja 1950. godine.

Drnovšek se kao mladi ekonomist zaposlio u poduzeću IGM Zagorje, a 1981. je dobio i titulu magistra, a kasnije i doktora ekonomskih znanosti s temom ''MMF i Jugoslavija''. Jedno vrijeme je obnašao dužnost direktora Ljubljanske banke u Trbovju, a sudjelovao je i u radu jugoslavenskog veleposlanstva u Egiptu, kao ekonomski savjetnik.

Drnovšek se na političkoj sceni pojavio 1989. godine, kada je došao na mjesto predsjednika Predstavništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, zamijenivši ranijeg predstavnika Stanu Dolanca. Na to ga je mjesto, tijekom previranja u partijskim strukturama, predložila omladinska organizacija SKS i njegova kandidatura je, na opće iznenađenje, bila jako uspješna.

Predsjednik Predstavništva SFRJ

Drnovšek je bio glavni predstavnik slovenskog vodstva, a odigrao je ključnu ulogu tijekom i nakon raspada SFRJ, kada je stvorena država Slovenija. Na vlast je došao u vrijeme aktualiziranja jugoslavenske krize. Bio je veliki protivnik Slobodana Miloševića i njegove velikosrpske ideologije. U srpnju 1991. godine uspio je postići sporazum da se postrojbe JNA povuku iz Slovenije bez ikakvih incidenata. Drnovšek je za svoje zasluge tijekom ljeta 1991. dobio najviša državna odličja za slobodu Republike Slovenije.

Zasluge za slovensko osamostaljenje

Tijekom ljeta 1992. stupio je na čelo liberalnih demokrata. Nakon što je premijer Demosove vlade, koja je provela osamostaljenje države, Peterle prilikom glasovanja u proljeće te godine izgubio većinu u parlamentu, Drnovšek je izabran za predsjednika prijelazne vlade do izbora na jesen iste godine. Na njima je s LDS-om uvjerljivo dobio relativnu parlamentarnu većinu i formirao mješovitu koalicijsku vladu u kojoj su druga najveća stranka bili Peterleovi kršćanski demokrati. Drnovšek je pobjedu na parlamentarnim izborima odnio i 1996. i 2000. Na mjestu slovenskog premijera 2000. godine zamijenio ga je Andrej Bajuk (sadašnji ministar financija u Janšinoj vladi).

Nesuglasice s Janšom

U prosincu 2002. Drnovšek je izabran za predsjednika, a bio je drugi čovjek koji je obnašao tu dužnost od slovenskog osamostaljenja nakon povlačenja Milana Kučana. Preuzimanjem dužnosti predsjednika Slovenije postao je jedan od rijetkih političara koji je tijekom političke karijere bio na čelu dvije države (SFRJ i Slovenije).

Suživot današnje Janšine vlade desnog centra i predsjednika Drnovšeka prvih godina i nije bio loš, ali u zadnje dvije godine Drnovšekova mandata odnosi su se pogoršali. Uzrok je bio u njegovoj kritici Janše zbog navodne stranačke isključivosti pri izboru na najvažnije državne položaje. To je bilo osobito izraženo početkom 2007. kad je Janšina većina u parlamentu odbila obnoviti petogodišnji mandat guverneru središnje banke Mitji Gaspariju. Janša je na kritike uzvratio smanjivanjem predsjednikova proračuna zbog navodne rastrošnosti pri putovanjima na razna "egzotična" politička odredišta, poput mirovnog kongresa u Indiji i inauguracije bolivijskog predsjednika Moralesa.

Povlačenje s političke scene

Vlada je zadnjih godina Drnovšekova mandata oštro kritizirala i njegove akcije u vanjskoj politici te izjave vezane za odnose Slovenije i Hrvatske. Zadnje mjesece njegova djelovanja obilježio je njegov rad na međunarodnim problemima, kao što je rješavanje krize u Sudanu. Zbog sukoba s Janšom, ali i pogoršanja zdravstvenog stanja, Drnovšek je 2007. odlučio da se neće kandidirati za novi predsjednički mandat. 30. siječnja 2006. godine istupio je iz LDS-a, a u skladu sa zakonom, tada mu je zamrznuta i predsjednička funkcija.

Borba s karcinomom

Već nekoliko godina Drnovšek se borio s karcinomom bubrega. Nakon tog kobnog otkrića odstranjen mu je jedan bubreg, ali bolest se i dalje širila. Naime, otkrivene su mu metastaze i na jetri. Protiv tumora se borio alternativnom medicinom, o čemu je u više navrata i sam govorio. Zadnji put viđen je u javnosti 23. prosinca 2007. prilikom inauguracije sadašnjeg predsjednika Danila Tuerka.

U prosincu 2005. godine potvrdio je da ima nezakonitu kćer, skladateljicu Nanu Forte. Osim Nane, Drnovšek ima i zakonitog sina Jašu, koji potječe iz njegova kratkotrajnog braka s Majdom Drnovšek.

Zadnjih godina života, pod utjecajem bolesti i promjene životnog stila, Drnovšek se okrenuo pisanju, a knjige su mu zabilježile popriličan uspjeh. Njegove knjige "Misli o životu i osvješćivanju", "Bit svijeta" i ''Razgovori'' duhovnog su sadržaja i nevezane za politička zbivanja. Propagirao je vegetarijanstvo i ekološke ideje te upozoravao da čovječanstvo ide prema samouništenju ukoliko ne prestane zbog profita i političkih interesa uništavati planet.

Brojač posjeta
57760