beats by dre cheap

Zanimljivosti o američkim predsjednicima

Sva 43 predsjednika predstavljala su homogeno društvo. Ako pobijedi, Obama će postati prvi Afroamerikanac u Bijeloj kući, McCain najstariji. Bez obzira na to hoće li za slijedećeg američkog predsjednika biti izabran Barack Obama ili John McCain, izbor novog stanara Bijele kuće označit će početak novog povijesnog razdoblja i to iz nekoliko razloga.

Ukoliko na izborima pobijedi republikanac McCain, SAD će dobiti najstarijeg predsjednika u 232-godišnjoj povijesti zemlje kao i prvu poTpredsjednicu.

Ako pobijedi Barac Obama, on će biti prvi crni predsjednik, odnosno prva obojena osoba na čelu države, vlade i oružanih snaga.

Sva 43 dosadašnja američka predsjednika predstavljala su prilično homogeno društvo, jer su gotovo svi bili podrijetlom Englezi, bijelci, protestanti i muškarci.

Samo jedan među njima nije bio protestant, John F. Kennedy, koji je bio na dužnosti od 1961. do 1963., kad je ubijen. Kennedy je bio katolik, a u predizbornoj kampanji više je puta izjavio da neće primati ''naredbe iz Rima''.

Kennedy je bio pragmatičar, a Roosevelt je volio da ga se predstavlja kao ''kauboja''

-.-wikipedia.org-.-
Photo wikipedia.org  

Kennedy je inače bio pripadnik jedne od američkih vladajućih dinastija poput Adamsa, Busha, Roosevelta ili Harrisona. Tih pet obitelji dalo je devet predsjednika.

Kennedy je bio pragmatičar, koji je naručio paket kubanskih cigara prije nego što je proglasio trgovinski embargo protiv Kube koji je i danas na snazi.

Kennedy ipak nije bio najmlađi predsjednik. Taj naslov još uvijek drži Theodore Roosevelt, koji je predsjednikovao od 1901. do 1909. i koji je izabran kad je imao 42 godine, dakle godinu manje od Kennedyja.

Roosevelt je volio kad ga se predstavljalo kao 'kauboja'', ali je istodobno recitirao Goethea i Voltairea u izvorniku. Zastupao je imperijalističku politiku prema Latinskoj Americi, ali je za posredovanje u rusko-japanskom ratu dobio Nobelovu nagradu za mir.

Roosevelt je i prvi američki predsjednik koji je posjetio inozemstvo, i to zonu Panamskog kanala, u kojoj je tri desetljeća kasnije rođen John Mc Cain.

Najstariji dosadašnji američki predsjednik bio je Ronald Reagan, na dužnosti od 1981. do 1989. Predsjedničku je prisegu položio kratko prije svoga 70. rođendana. Prije toga, najstariji predsjednik bio je William Harrison (1841.)

Pradjed Williama Harrisona potpisao je smrtnu presudu protiv engleskog kralja Jakova I., otac mu je bio pak potpisnik američke Povelje o neovisnosti a unuk Benjamin postao je 1889. također predsjednik.

Legenda o ''prokletstvu Tecumseha''

-.-en.wikipedia.org-.-Ronald Wilson Reagan
Ronald Wilson Reagan
Photo en.wikipedia.org  

Harrison je unatoč dobi od 67 godina htio pokazati da je zdrav i snažan. Pri stupanju na dužnost držao je govor više od dva sata, najdulji do tada, i to unatoč tome što je bilo hladno a on nije imao ni šešira ni ogrtača. Iste se večeri razbolio a mjesec dana kasnije i umro a da zapravo nije ni predsjednikovao.

Zachary Taylor, predsjednik od 1849. do 1850., postao je pak žrtva vrućine. Taylor, bivši general, pratio je vojnu paradu na Dan neovisnosti 4. srpnja 1850. po velikoj žegi. Nakon toga popio je mnogo vode s ledom i umro od proljeva i temperature.

Mnogo godina nakon Harrisonove smrti, nastala je legenda o ''prokletstvu Tecumseha''. Harrison je kao general 1813. u bitci na rijeci Temzi (Thames u Americi) porazio legendarnog indijanskog ratnika iz plemena Shawnee. Nakon toga, kaže legenda, umrijet će svaki predsjednik koji je izabran u godini koja na kraju ima ništicu.

To je pravilo uistinu vrijedilo stoljeće i pol. Harrison (izabran 1840.) umro je kratko nakon preuzimanja dužnosti, Abraham Lincoln (1860.) ubijen je kao i James Garfield (1880.) i William McKinley (1990.). Warren Harding (1920.) umro je prirodnom smrću za vrijeme predsjednikovanja kao i Franklin Roosevelt (1940.), dok je Kennedy (1960.) ubijen u atentatu.

''Prokletstvo'' je prestalo tek s Ronaldom Reaganom, koji je izabran 1980. i preživio, iako je kratko nakon stupanja na dužnost na njega pokušan atentat.

Republikanac Reagan je navodno uoči operacije kojoj je podvrgnut nakon atentata liječniku koji ga je trebao operirati rekao: ''Molim vas, recite mi da ste republikanac''.

Stoljeće i pol prije atentata na Reagana, sudbina je na poseban način povezala dvojicu bivših predsjednika. John Adamas (1797. do 1801.), drugi američki predsjednik i Thomas Jefferson (1801. do 1809.), treći po redu predsjednik, zajedno su 1776. radili na Povelji o neovisnosti. Postali su ljuti politički protivnici, ali su se kasnije pretvorili u gotovo intimne prijatelje. -Jefferson me je ipak nadživio-bile su posljednje Adamsove riječi. Nije znao da je Jefferson umro nekoliko sati ranije. Obojica su umrli 4. srpnja 1826., točno pedeset godina nakon što su potpisali Povelju o neovisnosti čiji su obojica bili autori.

SPORT and NEWS
http://sportandnews.blogger.ba
03/11/2008 23:49